Sor alá (dokumentumfilm az utolsó székely sorozásról, 80', 2006 - 2020)

  • A filmet készítették:
    Pataky Csaba – rendező, szerkesztő, vágó
    Dózsa Márk – vezető operatőr
    Fazakas Szabolcs – operatőr, 2006
    Fecső Zoltán – operatőr, 2020
    Pál Tamás – szakmai tanácsadó
    Nyeste Péter – producer
    Aster Film 2006 – 2020.
    Rövid történelmi áttekintés:
    A székely történelmi sajátosság legfőbb hordozója a székelység katonai hivatása, funkciója volt.
    Írott történelmünkben mint katonanép tűnt fel, s ezt a funkcióját kisebb megszakításokkal az 1848-as forradalomig megőrizte. Kétségtelen, hogy a hadszervezete, hadi szolgálatai által őrizhette meg a szabadságát, a libertast, s a feudalizmus a maga jobbágyviszonyaival ezért nem hatolhatott be, csak több évszázados késéssel és akkor is csak részben a Székelyföldre, a székely társadalomba.
    A katonai szolgálatért az egész székelységet megillették a nemesi előjogok. Tehát a katonai szolgálat a szabadság jogforrása volt.Éppen úgy, mint a magyar nemesség esetében, amelynek privilégiumai szintén a katonai szolgálatból következtek. Ezen privilégiumokért viszont minden székely család a saját költségén - tehát nemesi módra – katonáskodni volt köteles.
    Ilyen történelmi előzmények után érthető a székely értékrendben széles körben elterjedt nézet a katonaság intézményének fontosságáról, amely nem csak a férfiak életét határozta meg döntő módon,
    hanem az egész közösségét is. Közösségi összetartó ereje megkérdőjelezhetetlen, tartást és büszkeséget adott a nemzetnek. Ugyanakkor a fiatalok körében fontos mérföldkövet, a férfivá válás pillanatát jelentette, komolyabb társadalmi státuszt biztosított a katonaviselt fiatalemberek számára és nem utolsó sorban a párválasztás során is komoly téttel esett latba a már teljesített sorkatonai szolgálat.
    Filmünk egy ilyen történelmi sorsfordító pillanatban vizsgálja a székely társadalmat – néprajz iránt érdeklődőknek ritkán adatik meg, hogy megszűnése pillanatában rögzíthessenek egy ilyen múltra visszatekintő hagyományt -, 2006-ban ugyanis eltörölték Romániában a kötelező sorkatonai szolgálat intézményét. Egy csapásra megváltozott minden, az utolsó székely sorozással a közel ezeréves hagyomány (1116-ban említik először előhadként a keleti gyepűt védve) hirtelen a ködbe vész. Milyen lesz ezentúl a fiatal férfiak megítélése, pótolható-e bármi mással a férfivá válás pillanata, a megváltozott társadalmi struktúrák vajon megkövetelik-e ezt a fajta próbatételt? Vagy ez a hagyomány csupán egy újabb áldozat lesz a modern társadalom oltárán?
    A film négy fő pillére:
    - maga az esemény, azaz az 1987-es születésű zetelaki regruták sorozása, a hajnali gyülekezőtől a zárómulatságig
    - veteránok háborús visszaemlékezései
    - néprajzi gyűjtés Búnban, amelynek kizárólagos témája a katonadalok voltak (hiszen a köztudatban gyakran dalokban maradnak fenn a régmúlt eseményei, gondoljunk csak a 1848-as nótákra)
    - A Kováts Fényképészet Székelyudvarhelyen, mint a helybéli események legautentikusabb örzője, immár 1876 óta.
    Hogy miért kellett ennyi ideig várni a film elkészültéig? A forgatás után sajnálatos módon megsemmisült a forgatott anyag egy része, amit csak idén, a Hargita Megye Tanács és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont pályázatának köszönhetően sikerült nagyrészt pótolni, köszönet érte.
    Hogy miért kellett 2020-ig várni a film elkészültére? A 2006-os forgatás után sajnálatos módon megsemmisült a nyersanyag egy része, amit csak idén, a Hargita Megye Tanács és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont pályázatának köszönhetően sikerült nagyrészt pótolni, köszönet érte.
    Az azóta eltelt 14 évben sajnos a szereplők és alkotók közül is többen nincsenek már közöttünk, ezzel a filmmel nekik is szeretnénk emléket állítani.

    Category :

    #sor#al#aacute#dokumentumfilm#az#utols#oacute#sz#eacute#kely#soroz#sr#80#039#2006#2020

    0 Comments and 0 replies
arrow_drop_up