Szigorúan titkos (dokumentumfilm)

  • Mi lett volna Magyarország szerepe a III. világháborúban? Hogyan védte volna a szocialista hazát a Magyar Néphadsereg? Milyen terveket készítettek a katonai és állami vezetők arra az esetre, ha kitör a háború a Varsói Szerződés és a NATO között?
    Amikor 1988-ban bevonultattak a Magyar Néphadseregbe, azzal szembesültünk a társaimmal együtt, hogy semmi nem volt igaz, amit korábban az iskolában tanultunk, vagy láttunk a tévéhíradóban, a Szovjetunió és a Varsói Szerződés békeszeretetéről. 18 évesen, a gyakorlatokon döbbentünk arra, hogy "a békés szocializmust építő népek" atomháborúra készülnek Nyugat-Európa ellen. A mi feladatunk az lett volna, hogy legyőzzük az olasz hadsereget - OIaszországban. Erre két útvonalat tervezett nekünk a sok kedves pártvezető és táboronok elvtárs: vagy az el nem kötelezett, amúgy szintén szocialista Jugoszlávián keresztül támadtuk volna az olaszokat, vagy a semleges Ausztrián át. Az első esetben felmerül a kérdés, mit szóltak volna a jugoszlávok ahhoz, hogy mi, magyarok, persze, a szovjetek vezetésével, megjelenünk a hadosztályainkkal az ő országukban és atomcsapásokat mérünk a támadó, gonosz NATO-erőkre Splitben, Zágrábban vagy Opatijában? A második esetben az merül fel, hogyan támadhat meg egy semleges országot a "béketábor", és hogy vajon a Magyar Néphadsereg le tudta volna győzni egyáltalán az osztrákokokat, nemhogy a Münchennél várt nyugatnémet-francia közös ellentámadás erőit? De a kérdést úgy is feltehetjük, hogy 30 éves Csepelekkel vajon át tudtunk volna kelni az Alpokon?
    Szürreális és rémisztő belegondolni, hogy a kommunista vezetők, Kádár Jánost is beleértve,teljesen természetesnek vették az atomháborús terveket.
    // A documentary about what role communist Hungary would have played in WW3 as part of the Warsaw Pact in the Cold War era.
    Forgatókönyv / Written by: Attila Nóti-Nagy
    Zene / Music: Róbert Hrutka
    Operatőr / Director of Photography: Viktor Gibárti
    Gyártásvezető: Huszti Szilvia
    Rendező / Director: Tamás Babos
    Producer: Attila Nóti-Nagy, Erika Kissimon

    Category :

    #szigor#uacute#titkos#dokumentumfilm

    0 Comments and 0 replies
arrow_drop_up