Vírushelyzet Európában

  • A teljes lezárásra, leállásra készül Ausztria. Bő négy óra múlva, éjféltől teljes kijárási tilalom lép életbe. A következő három hétben, egészen december 6-ig az a cél, hogy aki csak teheti maradjon otthon. Az osztrák kormány így próbálja megmenteni az év végi ünnepeket. Ma - ahogy az várható volt - megrohamozták az osztrákok a boltokat. Nagy kérdés, hogy a tömegben vajon mennyien kaphatták el a fertőzést.
    Már a skandináv országok sem tudják megúszni szigorítások nélkül a járvány második hullámát. A svéd miniszterelnök nemrég jelentette be, hogy jövő keddtől maximum nyolcan vehetnek részt a rendezvényeken, és a gyülekezésben is ez a felső határ. Vagyis vége a - szinte - teljesen szabad életnek Svédországban is. Jelenleg - talán - a szomszédos Finnországban legkedvezőbb a járványhelyzet egész Európában.
    Szlovéniában mától két hétre leállt a tömegközlekedés, és bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével. Már hetek óta éjszakai kijárási és nappali lakhely elhagyási tilalom van érvényben, illetve mindenhol kötelező maszkot hordani. Ennek ellenére nem meggyőző a járvány lassulása. Ezért van szükség az újabb szigorításokra.
    Romániában már az intenzív ágyak 95 százaléka foglalt, alig néhány tucat súlyos állapotban lévő beteget tudnak már csak fogadni a kórházak. Több városban már hetek óta helyhiány van. A kormányfő ma azt ígérte, hogy még ezen a héten kialakítanak legalább 200 intenzív férőhelyet a COVID-osztályokon.
    Közben még mindig vizsgálják, mi okozta a 10 beteg halálát okozó tűzvészt a karácsonkői kórház koronavírusos betegeket ápoló, intenzív osztályán. A kormány azt ígéri, hogy minden intenzív osztályt átvizsgálnak az országban. Ami szinte elképzelhetetlen a jelenlegi járvány-helyzetben. Romániában néhány hét múlva tartják a parlamenti választást, a karácsonkői tragédia is bekerült a kampány témái közé.
    Csehországból továbbra is biztató hírek érkeznek. Napról napra lassul a terjedés.
    Egyelőre még a teljes lezárás van életben, de ezen a héten egy lassú nyitás elindulhat. Az iskolákba visszatérhetnek a legkisebb diákok. A tesztek nagyjából 25 százaléka azonban még mindig pozitív, az orvosok ezt az arányt még mindig nagyon magasnak és veszélyesnek tartják.

    Category :

    #v#iacute#rushelyzet#eur#oacute#aacute#ban

    0 Comments and 0 replies
arrow_drop_up